Ny bok 2017: Hisøy – på tvers

Fra Guldsmedengen, Kolbjørnsvik og Sandvigen.

Hisøy Historielag har igjen laget et blinkskudd

Boken omhandler forskjellige artikler fra Sandvigen, fra Kolbjørnsvik og om Guldsmedengen. Derfor tittelen : Hisøy på tvers.

Hovedforfatter Ulrik Sissener Kirkedam har igjen klart å få samlet ulike artikler til et prakteksemplar av en lokalhistorisk bok. Her finnes mange interessante historiske fortellinger som blir utgitt av Hisøy Historielag i serien, Hisøy bilder, dette er nr.15 i rekken. Boken har et flott bilde på forsiden med sandstranden i Sandvigen som motiv og den gamle skolefanen på bokens bakside. Boken er innbundet og har 247s og er rikt illustrert med bilder i farger og i sort/hvitt.

Boken begynner med artikkelen om,  Øksemysteriet i Kolbjørnsvik. Det er nok ikke mange personer som har hørt om «Øksemysteriet». En skulle tro det handlet om drap, men det gjør det ikke. Derimot er det om et oldtidsfunn som ble gjort av tidligere ordfører Bjørn Altenborg. Det er Hisøys egen arkeolog Ingvild Paulsen som har beskrevet funnet og hun sier litt om hvorfor.  I boken kan du også se en oversikt over alle de oldtidsfunn som er registrert i Kolbjørnvikområdet.

Boken følger opp med en nyere artikkel om, Erte- og kallenavn på barn i Vika. Dette er en morsom artikkel om alle de barna som fikk kalle og ertenavn i Vika på 1950- og 60-tallet. I denne sammenheng omtales bare noen få, men vi får svaret på hvem som var «sheriffen», hvem «Neptun» var, «Kage-Ole» og «Sneipe- eller Pølse-John». Til slutt følger en rekke kallenavn oppramset i alfabetisk rekkefølge fra Akki, Benne, Fisen, Guttemann, HPK, Jølle og videre hele alfabetet ut til og med Øggen. Kanskje finne du ditt kallenavn?

Endelig er det også skrevet ned hele posthistorien på Hisøy fra starten i 1896 som var i et privat hus i Kolbjørnsvik. Posthistorien ender opp med post i butikk på Joker som begynte i 2001. Her er både bilder, opplysninger og korte anekdoter om postbudene Trommestad og Karlsen, den gang de gikk til fots eller på sykkel Hisøy rundt med post.

Kolbjørnsvik Båtbyggeri  har nå endelig fått sin historie nedskrevet. Her er det en masse bilder, opplysninger og flotte illustrasjoner om båtbyggeriets lange tradisjon. Det var Nils Øyen som startet opp båtbyggeriet i 1907 i Sperrevigen. Her ble det tegnet, bygget og sjøsatt mange kjente passasjerbåter, (Snarøen II og Hesø). Det ble også bygget fiskekuttere, lystbåter, losbåter, motorbåter og redningsflåter. Virksomheten ble avsluttet i 1988.

Det er mange som sikkert husker den største brannen i Hisøys historie som oppstod i Kolbjørnsvik en junidag i 1963. Her er bilder, hendelser og opplevelser skrevet ned. Her kan du sjekke hva som står i boken med dine egne opplevelse av denne brannen.

Korte glimt fra Guldsmedengens historie finner du også. Hisøy Historielags mangeårige medlem, styremedlem og nå æresmedlem, Søren Christian Christensen har skrevet tre artikler om og fra Guldsmedengen. Så her kommer perlene som på en snor av historiske godbiter. Her skulle være mange nye opplysninger fra Guldsmedengen for nye innflyttere.

Store deler av Sandvigens historie er også med

Denne gang har Hisøy Historielag virkelig fått frem mange godsaker fra den lille uthavnen og tettstedet Sandvigen. Her er tollstasjonens historie nedtegnet, losvirksomheten og ikke minst butikklivet og dagliglivet er nedtegnet med god hjelp av Leif Webenstad som er født og oppvokst på Sandvigen. Han kjenner stedets navn og slektene der som sin egen bukselomme.

Det er avfotografert flere flotte malerier med motiv fra Sandvigen.

Boken avslutter med to flotte artikler, en med hvem var Kolbjørnsviks store sønn? Den siste artikkelen er en reportasje fra Hisøy Historielags møte i januar 2017 hvor tema var: Hisøy sammen med Arendal i 25 år – hva så?

Boken i salg fra og med 26.oktober 2017. Her er Årets julegave til alle på Hisøy.Bestill til medlemspris kr. 300.- bruk tlf. 99418664 eller 97571828